Pravý český med
Hana Musilová
"Pravidelné denní užívání medu v malých dávkách upevňuje zdraví a posiluje imunitu lidského organismu."
~ Výsledky lékařských výzkumů posledních desetiletí ~
Druhy medu
Květový med je přírodní koncentrát nektaru z květů rostlin, v převážně z léčivých. Je snadno stravitelný díky obsahu jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Obsahuje pylová zrna, která obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícímu účinky – rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Květový med je velice ceněn v lidovém léčitelství.
Medovicové (lesní) medy jsou zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva, obsažená v míze dřevin. V porovnání s květovými medy obsahující více fruktózy a dextrinů, minerálních látek a stopových prvků, které prospívají lidskému organizmu. Mají charakteristickou, velmi lahodnou chuť i vůni, pro kterou jsou velice ceněné a oblíbené zvláště v Evropě.
Smíšený med je směsí určitého podílu medů nektarových – květových a medů medovicových – lesních. Proto obsahuje přírodní látky jak z nektarií např. léčivých rostlin, tak i cenné minerální látky a stopové prvky z lesních medů, spojuje tedy přednosti obou typů. Smíšený med je velice hodnotný a u nás značně rozšířený a oblíbený. Mísení různých druhů medu je přirozené již při zpracovávání včelami v úlu. Záměrným mísením různých druhů lze vhodně upravit chuť, vůni i barvu medu.
Pastovaný med je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýchkoli přísad. Proto je zcela plnohodnotný a přírodní. Uchovává si všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění – dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče – proto je vhodný zvláště pro děti. Krémové medy jsou velice oblíbené v Severní Americe.
Složení medu
- Jednoduché cukry (fruktóza 30-38 %, glukóza 26-33 %)
- Vyšší cukry sacharóza 1-10 %
- Enzymy
- Vitamíny B1, B2, B3, C
- Organické kyseliny
- Hormonální látky
- Vonné látky
- Minerální látky draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor, síra, mangan, zinek, měď
Uskladňování medu
Vysoký obsah cukrů v medu má samokonzervační účinky, nicméně doporučujeme skladovat med v uzavřeném obalu (sklo, keramika, nerez kov...) při teplotě do 25 ˚C a relativní vzdušné vlhkosti do 70 %.
„Sklenice včelího medu – půl lékárny doma“
Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu, odpovídá zdravé výživě a je zdraví prospěšný. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínů. Med je jednou ze základních ingrediencí používaných v lidovém léčitelství.